Забележителности
Възрожденска църква Св. Мина

цена от:
0
0 дни / 0 нощувки


Възрожденска църква Св. Мина

„Свети Мина“ е възрожденска българска църква в град Кюстендил. Намира се в западната част на град а.
Изградена е през 1859 г. като манастирска църква. Представлява трикорабна псевдобазилика без притвор. Портик от юг води към малък подземен параклис с аязмо - света вода. Първоначално църквата е паянтова постройка от плет измазан с кал, белосана и покрита с керемиди. През 1890 г. покрива е преправен и четирите страни са иззидани с тухли, без основи в земята. Църквата има две апсиди - петстенна на средния и полукръгла на северния кораб. Фасадите са разчленени от пиластри. Източната фасада е с декоративната кобилична крива над двете апсиди. Покривното покритие е от турски керемиди. Иконостаса е столарска изработка. Иконите в църквата са дело на художниците Васил Зограф (1860), Янаки Зограф (1861), Данаил Щиплията (1862) и Иван Доспевски (1874). Част от стенописите и иконите са изпълнени през 1886 и 1893 г. от Евстати Попдимитров. На иконата на Св. св. Константин и Елена в църквата има надпис „Изъ руки Данииiлъ Исщиплиѧ 1862: месецъ августъ: 2- ден“.

Църквата е реставрирана през 1986 г.

В съседство е изграден новият „Свети Великомъченик Мина“ който е действащ катедрален храм .
Построена е през 1934 г. в съседство със старата възрожденска църква „Свети Мина“ по проект на архитект Антон Торньов. През 1923 г. църковното настоятелство на старата църква „Свети Мина“ взема решение да бъде построен нов храм. Проекта на софийският архитект Антон Торньов печели първа награда на обявения конкурс. Основите на новия храм са положени на 20.06.1926 г. По своята архитектура той е умален образец на църквата „Свети Александър Невски“ в София. Окончателното приемане на обекта става на 12.07.1933 г. Освещаването на храма е извършено на 04.11.1934 г. от софийския митрополит Стефан.
Църквата впечатлява със своята архитектура, с двата високоповдигащи се купола с голям брой прозоречни ниши. Постройката е богато украсена с фасадни корнизи и орнаменти. Сградата е двуетажна, с изба под целия храм.

Вътрешното пространство е покрито със стенописи. Митрополитският трон е дърворезбарска изработка с природни мотиви. Иконостасът е дело на дебърските майстори Коста Филипов, Евтим Филипов и Петър Йосифов от Осой. Художникът Апостол Христов от Галичник, изработва иконите на иконостаса, изографисва и декорира иконописите и цялата вътрешна обстановка.
Църквата е една от най-внушителните и представителни църкви в цяла България, действащ храм на Българската православна църква .
Църквата носи името на Свети Мина Котуански (Фригийски) – християнски светец. Той е египетски воин, служил в град Котуан (Фригия). По времето на императорите Диоклетиан (284 – 305) и Максимиан (285 – 305), след тежки мъчения е обезглавен през 300 или 304 г. В Карм Абу Мена, на запад от Александрия) е построена гробница и базилика, които по-късно са разрушени от арабите.