Забележителности
Къща музей Емфиеджиева къща

цена от:
0
0 дни / 0 нощувки


Музей “ Емфиеджиева къща”

Кюстендил
ул.”Гороцветна” 24А
Телефон:0895541388
E-mail: rmuseum.kn@mail.bg
E-mail: rmuseum.kn@abv.bg

Работно време:
лятно часово време: понеделник-петък 9.30 ч. - 12.00 ч. / 12.30 ч. - 18.00 ч.
зимно часово време: понеделник-петък 9.30 ч. - 12.00 ч. / 12.30 ч. - 17.00 ч.
Почивни дни: събота, неделя

Входни такси:
Възрастни - 3.00 лв. Ученици, пенсионери - 2.00 лв; посетители с деца – 2.00 лв. Беседа - 6.00 лв

Къща-музей „Емфиеджиева къща“ е музейна етнографска сбирка към Регионалния историческия музей в Кюстендил, разкрита в дома на кюстендилския занаятчия Христо Лазов Казанджията. Паметник е на културата с местно значение.
Къщата е построена е през 1874 г. Принадлежала е на Христо Лазов Казанджията, първомайстор от кюстендилския еснаф и виден радетел на българската църковна община в града. Разположена е в подножието на лесопарк Хисарлъка, в центъра на старата кюстендилска махала „Лозенец“ (Баглък), която е била населявана предимно от заможни българи – занаятчии и търговци.

В Емфиеджиевата къща, архитектурен паметник от епохата на Възраждането, е поместена музейната експозиция „Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на ХІХ и началото на ХХ век“.
Къщата има и своето историческо значение за града. В 2 от стаите, където се е помещавал щабът на IV-ти улански харковски полк, освободил града на 17 януари 1878 г. от османците, експозицията пресъздава работната атмосфера на неговите военноначалници. Архитектурният ансамбъл на Емфиеджиевата къща има П-образен план, в 2 части – жилищна и стопанска, към които има съответни дворни пространства оградени с масивни каменни зидове. Сградата е 1-етажна с полувкопани зимници. Жилищният тракт е симетрична възрожденска къща от пловдивски тип
.

Експозицията в къщата-музей показва наредба на градския дом на по-заможната част от интелигенцията в града: голям представителен салон с възрожденски мебели за посрещане на гости, спално помещение, кухня с трапезария и малък салон за следобедни гостувания.
В 2-те стаи (североизточната и югоизточната), където се е помещавал щабът на руския отряд, начело на който стояли генерал-майор Майендорф, полковник Ертел, подполковник Задерновски, мебелировката е вносна от 1930-те год. По време на престоя си в Кюстендил полковник Виктор Иванович Ертел е обитавал североизточната стая на къщата, позната като „кабинета на Ертел“. В дневната има камина тип „джамал“, която е отоплявала и малкия салон за гости. На огнището в кухнята са изложени автентични съдове, изработени от Христо Казанджията – котел, гюм за вода, джезве за кафе и хаван с чукало.
Къщата е реставрирана по проект на арх. В. Слокоски.